Στοματίτιδα

Η στοματίτιδα είναι λοίμωξη της στοματικής κοιλότητας και μπορεί να προσβάλει τη γλώσσα, τα ούλα, τα χείλη, τον ουρανίσκο ή την εσωτερική επιφάνεια των παρειών.

Οι στοματίτιδες είναι συχνές στα βρέφη και στα μικρά νήπια. Συνήθως οφείλονται σε μύκητες ή ιούς. Η εικόνα της στοματίτιδας διαφέρει ανάλογα με το αίτιο. Οι στοματίτιδες από μύκητες είναι πιο συχνές στα νεογνά και βρέφη. Εμφανίζονται με λευκωπές μεμβράνες, που μοιάζουν με γιαούρτι, και είναι σταθερά κολλημένες στο εσωτερικό του στόματος και στην επιφάνεια της γλώσσας.  Όταν  πρόκειται για ιογενείς  στοματίτιδες μπορεί να υπάρχουν φουσκάλες, μικρά έλκη, τοπικός ερεθισμός, πόνος, αρκετά σάλια ή και πυρετός.

Όταν η στοματίτιδα είναι επώδυνη, δημιουργεί προβλήματα στη σίτιση του παιδιού και  μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση. Σε αυτή την περίπτωση  απαιτείται άμεση ιατρική εκτίμηση.

Στην περίπτωση της στοματίτιδας που προκλήθηκε από κάποιο μύκητα, χορηγείται τοπική αντιμυκητιασική στοματική γέλη (gel) σύμφωνα με τις οδηγίες του παιδιάτρου σας. Στη στοματίτιδα ιογενούς αιτιολογίας συνήθως δεν απαιτείται φαρμακευτική αγωγή και η νόσος αναμένεται να υποχωρήσει σε λίγες ημέρες.