Το μπάνιο σε μια πισίνα ή σε ένα κολυμβητήριο είναι διασκεδαστικό αλλά και ιδιαίτερα χρήσιμο για τα παιδιά καθώς μαθαίνουν να κολυμπούν και να αθλούνται. Οι πισίνες όμως δεν είναι στείρες μικροβίων. Οι συνηθέστεροι μικροοργανισμοί που περιέχονται στο νερό μιας πισίνας ανήκουν στις κατηγορίες των βακτηρίων (π.χ. Giardia, E. coli, Legionella και Shigella), των ιών (π.χ. εντεροιοί) και των παρασίτων (π.χ. κρυπτοσπορίδιο).
Η χρήση ειδικών χημικών ουσιών (π.χ. χλώριο, βρώμιο, ενεργό οξυγόνο, όζον) στις πισίνες έχει ως σκοπό τη διατήρηση του αριθμού των παθογόνων μικροοργανισμών σε χαμηλά επίπεδα έτσι ώστε να μην κινδυνεύουν όσοι κολυμπούν σε αυτές. Μερικές φορές όμως, ιδιαίτερα όταν ο αριθμός των ατόμων που χρησιμοποιούν την πισίνα είναι πολύ μεγάλος ή οι συνθήκες καθαρισμού και συντήρησης είναι ελλιπείς, οι μικροοργανισμοί πολλαπλασιάζονται γρήγορα και μπορεί να προκαλέσουν κάποια λοίμωξη στους κολυμβητές.
Το νερό της πισίνας μπορεί να μολυνθεί πολύ εύκολα από τα σωματικά υγρά (σάλιο, ρινικές εκκρίσεις, ούρα, κόπρανα, ιδρώτας, έκκριμα από δερματική πληγή) ενός κολυμβητή ή από τροφές, σκόνη, ή άλλα αντικείμενα που μπορεί να πέσουν μέσα στο νερό της πισίνας. Ιδιαίτερα, τα μικρά παιδιά τα οποία δεν έχουν αποκτήσει έλεγχο σφιγκτήρων, είναι πολύ πιθανό να μολύνουν το νερό της πισίνας με ούρα ή κόπρανα ακόμη και αν φορούν την ειδική πάνα ή μαγιό.
Οι κυριότερες ομάδες ασθενειών που μπορεί κανείς να κολλήσει σε μια μολυσμένη πισίνα είναι λοιμώξεις των ματιών, του δέρματος, του αναπνευστικού συστήματος με συνηθέστερα τις ωτίτιδες, καθώς και γαστρεντερίτιδες. Παράλληλα, διαταραχές στις φυσιολογικές τιμές του pH στο νερό τις πισίνας μπορεί να ευθύνονται για ερεθισμούς του δέρματος και των ματιών.
Η πρόληψη των λοιμώξεων στις πισίνες και τα κολυμβητήρια στηρίζεται αφενός στη σωστή κατασκευή και λειτουργία τους και αφετέρου στη σωστή συμπεριφορά των κολυμβητών και των επισκεπτών.Οι πισίνες θα πρέπει να είναι κατασκευασμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτρέπουν τη συνεχή υπερχείλιση του επιφανειακού στρώματος του νερού που είναι και το περισσότερο μολυσμένο. Το νερό θα πρέπει να εισέρχεται περιμετρικά και να ανακυκλοφορεί συνέχεια.
Η απολύμανση του νερού στις πισίνες, ανεξαρτήτως χρησιμοποιούμενης μεθόδου χημικής επεξεργασίας, θα πρέπει να γίνεται συστηματικά και με βάση τις προδιαγραφές τόσο για προληπτικούς λόγους όσο και όταν διαπιστώνεται κάποια εμφανής επιμόλυνση του νερού. Ορισμένες φορές αυτό απαιτεί χρόνο και δεν είναι πάντα εφικτός ο αποτελεσματικός καθαρισμός, ιδιαίτερα σε περιόδους αυξημένης χρήσης της πισίνας από μεγάλο αριθμό ατόμων.
Οι κλειστές πισίνες/κολυμβητήρια θα πρέπει να αερίζονται επαρκώς, γιατί τα υποπροϊόντα του χλωρίου που σχηματίζονται από την αντίδραση του χλωρίου με τα βιολογικά υγρά όπως ο ιδρώτας και το σάλιο, έχουν ενοχοποιηθεί για αύξηση του κινδύνου των αναπνευστικών λοιμώξεων στα βρέφη.
Οι ρηχές ή φουσκωτές πισίνες είναι πιο επικίνδυνες για λοιμώξεις γιατί περιέχουν μικρότερη ποσότητα νερού το οποίο είναι πιο ζεστό και δεν ανανεώνεται συχνά με αποτέλεσμα την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Επιπρόσθετα, χρησιμοποιούνται κυρίως από μωρά και μικρότερα παιδιά οπότε το νερό τους μολύνεται από κόπρανα και ούρα. Τα μικρότερα παιδιά καταπίνουν συχνότερα νερό σε σχέση με τους ενήλικες και το γεγονός αυτό αυξάνει ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο λοίμωξης.
Ορισμένες απλές συμβουλές για γονείς και παιδιά αναφορικά με τη χρήση πισίνας: