Υγιεινή σώματος

Η τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευτούν οι γονείς και τα παιδιά από ένα μεγάλο σύνολο ασθενειών.

Τα παιδιά μπορούν να μάθουν από μικρή ηλικία να φροντίζουν την ατομική τους υγιεινή, ιδιαίτερα εάν πηγαίνουν σε βρεφονηπιακό σταθμό όπου λόγω του συγχρωτισμού με πολλά παιδιά, ο κίνδυνος μετάδοσης μικροβίων και ιών αυξάνεται σημαντικά. Η ατομική υγιεινή αφορά κατά βάση το καλό πλύσιμο των χεριών αλλά περιλαμβάνει και την καθαριότητα του υπόλοιπου σώματος.

Οι βασικοί κανόνες υγιεινής αφορούν επιπλέον τόσο τα ειδικά μέτρα τα οποία θα πρέπει να λαμβάνει ένα άτομο όταν βήχει ή φτερνίζεται, προκειμένου να μην μεταδώσει στο περιβάλλον του κάποια ασθένεια, όσο και τα μέτρα πρόληψης προκειμένου να προστατευθεί από το να “κολλήσει” κάποια λοίμωξη.

Πλύσιμο χεριών

Οι περισσότερες λοιμώξεις (κυρίως αναπνευστικού και γαστρεντερικού) μεταδίδονται από άτομο σε άτομο μέσω των μολυσμένων χεριών. Προσπαθήστε να κάνετε το πλύσιμο των χεριών μια ευχάριστη και διασκεδαστική συνήθεια για τα παιδιά. Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά αλλά και οι ενήλικες να μάθουν να πλένουν τακτικά τα χέρια τους με καθαρό νερό και σαπούνι:

 • πριν το φαγητό
 • πριν την προετοιμασία του φαγητού
 • πριν τον θηλασμό ή το τάϊσμα του παιδιού
 • μετά τη χρήση της τουαλέτας ή την αλλαγή πάνας
 • μετά την περιποίηση ή επαφή με κάποιο άρρωστο άτομα
 • μετά το κάπνισμα (για τους ενήλικες)
 • μετά την επαφή με ζώα
 • μετά την επιστροφή στο σπίτι από το σχολείο, την παιδική χαρά, τη δουλειά ή εξωτερικές εργασίες
 • όταν τα χέρια τους έχουν έρθει σε επαφή με βρώμικα ή μολυσμένα αντικείμενα
 • μετά το βήξιμο ή το φτέρνισμα.

Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιείται χαρτομάντιλο κατά το βήξιμο ή το φτέρνισμα, το οποίο στη συνέχεια  πετάγεται στα σκουπίδια.Σε περίπτωση που δεν υπάρχει διαθέσιμο χαρτομάντιλο, μάθετε το παιδί σας ότι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιεί το χέρι του για την κάλυψη του στόματος και της μύτης αλλά τη μέσα γωνία του αγκώνα. Με αυτό τον τρόπο εμποδίζεται η διασπορά τωνμικροβίων ή των ιών με τα σταγονίδια από το αναπνευστικό.

Το αποτελεσματικό πλύσιμο των χεριών περιλαμβάνει απαραίτητα το καλό τρίψιμο όλων των επιφανειών των χεριών μεταξύ τους (εσωτερικό δακτύλων, νύχια, παλάμες και πάνω μέρος χεριού) για περίπου 10–15 δευτερόλεπτα. Μετά το πλύσιμο, τα χέρια θα πρέπει τα στεγνώνονται καλά σε στεγνή και καθαρή πετσέτα ή σε χαρτί. Εάν δεν είναι διαθέσιμα καθαρό νερό και σαπούνι, εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάποιο αλκοολούχο απολυμαντικό διάλυμα.

 

Ατομική υγιεινή για κορίτσια και αγόρια

Η ατομική υγιεινή δεν αφορά μόνο το καλό πλύσιμο των χεριών του παιδιού αλλά σχετίζεται και με την εξασφάλιση της αποδοχής του σώματος του από τους άλλους. Μερικές φορές το σώμα του παιδιού και κυρίως του έφηβου, μπορεί να μυρίζει άσχημα ή περίεργα εξαιτίας της παραγωγής ορμονών και της ανάπτυξης μικροοργανισμών σε περιοχές του σώματος όπου ιδρώνει εύκολα (μασχάλες, πέλματα).

Το καθημερινό πλύσιμο του σώματος και η περιποίηση της εξωτερικής εμφάνισης είναι στοιχεία, μεταξύ άλλων, που ενισχύουν τη θετική αποδοχή της εικόνας του εαυτού και του σώματος του παιδιού από τους συνομηλίκους του.

Είναι σημαντικό τα παιδιά να εξοικειωθούν από μικρή ηλικία σε συνήθειες ατομικής υγιεινής όπως:

 • συχνό πλύσιμο του σώματος για την αποφυγή των δυσάρεστων οσμών του σώματος
 • καλό στέγνωμα όλων των περιοχών του σώματος με καθαρή πετσέτα μετά το μπάνιο. Ιδιαίτερη φροντίδα στις μασχάλες, πέλματα, γεννητική περιοχή καθώς και στην περιοχή πίσω από τα αυτιά
 • καθημερινή αλλαγή σε εσώρουχα και κάλτσες, εφόσον είναι εφικτό
 • αλλαγή ρούχων κατά την επιστροφή στο σπίτι από εξωτερικό χώρο όπως το σχολείο ή την παιδική χαρά
 • τα παπούτσια να τοποθετούνται σε εξωτερικό χώρο και όταν πλένονται να στεγνώνουν καλά στον καθαρό αέρα. Με αυτόν τον τρόπο παρεμποδίζεται η ανάπτυξη μικροβίων από τον ιδρώτα.

Ειδικότερα για τα κορίτσια, οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζετε και να μεταδώσετε και στο κορίτσι σας ότι η περιοχή του κόλπου έχει την ικανότητα να καθαρίζεται από μόνη της και δεν απαιτείται κάποιου είδους διαφορετικός καθαρισμός από τα υπόλοιπα μέρη του σώματος. Επομένως, δεν θα πρέπει να καθαρίζεται η ευαίσθητη περιοχή στο εσωτερικό του κόλπου. Τα κορίτσια από μικρή ηλικία θα πρέπει να εκπαιδευτούν στον καθαρισμό της γεννητικής περιοχής, μετά την τουαλέτα. Γίνεται με φορά πάντα από τον κόλπο προς τον πρωκτό και ποτέ αντίθετα γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πρόκλησης κολπίτιδων και ουρολοιμώξεων λόγω μεταφοράς μικροβίων.

Ειδικότερα για τα αγόρια, οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζετε και να μεταδώσετε στο αγόρι σας ότι οι όρχεις και το πέος θα πρέπει να πλένονται όπως και τα υπόλοιπα μέρη του σώματος. Δεν θα πρέπει να γίνονται έντονες κινήσεις για την αποκάλυψη της βαλάνου. Τυχόν μικροτραυματισμοί στην περιοχή θα οδηγήσουν σε συμφύσεις. Η περιοχή της κεφαλής του πέους και η ακροποσθία είναι χρήσιμο να διατηρούνται καθαρές με χρήση άφθονου νερού και την αποφυγή χρήσης ερεθιστικών σαπουνιών.

 

Στοματική υγιεινή

Το πρόβλημα της κακοσμίας του στόματος είναι αρκετά συχνό. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η αναπνοή μπορεί να είναι δυσάρεστη, όπως προβλήματα των δοντιών, των ούλων, φλεγμονές της στοματικής κοιλότητας, κατανάλωση ορισμένων τροφών. Είναι πολύ σημαντικό να εμφυσήσετε στα παιδιά σας από πολύ μικρή ηλικία τους βασικούς κανόνες στοματικής υγιεινής όπως είναι το καθημερινό και προσεκτικό βούρτσισμα των δοντιών δύο φορές την ημέρα, η υγιεινή διατροφή, ο περιορισμός των τροφών που περιέχουν ζάχαρη. Επιπλέον, ιδιαίτερα σημαντικός είναι και ο περιοδικός έλεγχος της υγείας των δοντιών από τον παιδοοδοντίατρο.