Κολικοί 1ου τριμήνου

Όλα τα υγιή μωρά κλαίνε. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό γιατί το κλάμα είναι ο τρόπος που έχουν για να εκφράσουν τις ανάγκες τους (πείνα, ανάγκη για ύπνο, αλλαγή πάνας, αγκαλιά) και για να επικοινωνήσουν με τους ανθρώπους γύρω τους.

Όταν ένα μωρό κλαίει επίμονα και έχει έντονη ανησυχία και δυσφορία για συνολικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών ωρών την ημέρα και για περισσότερες από τρεις μέρες την εβδομάδα, τότε λέμε ότι πιθανόν έχει κολικούς.

Οι κολικοί συνήθως εμφανίζονται στο πρώτο τρίμηνο ζωής. Μπορεί να ξεκινήσουν περίπου την 3η εβδομάδα ζωής και να διαρκέσουν έως τη 14η.

Η αιτιολογία τους είναι άγνωστη. Οι κολικοί δεν φαίνεται να σχετίζονται με γαστρεντερολογικά προβλήματα. Πιστεύεται ότι αποτελούν φυσιολογικό κομμάτι της ανάπτυξης του βρέφους και έχουν σχέση με την ιδιοσυγκρασία του κάθε παιδιού σε συνδυασμό με τη συναισθηματική κατάσταση της μητέρας.

Όπως όλα τα παιδιά είναι διαφορετικά, έτσι και το κλάμα των κολικών δεν είναι ίδιο σε όλα τα παιδιά. Κολικούς εμφανίζουν τόσο τα παιδιά που θηλάζουν όσο και αυτά που πίνουν γάλα σε σκόνη.

Ο παιδίατρος σας θα αποκλείσει πιθανά παθολογικά αίτια και θα σας εξηγήσει ότι συνήθως δεν απαιτείται κάποιας μορφής φαρμακευτική θεραπεία.

Για την αντιμετώπιση των κολικών μπορεί να βοηθήσουν τα παρακάτω:

  • κρατήστε το μωρό αγκαλιά (συνήθως βοηθάει η όρθια θέση), σε ήσυχο  μέρος
  • κουνήστε το ρυθμικά ή κάνετε βόλτα με το καρότσι
  • μιλήστε του ήρεμα ή φροντίστε να ακούγεται χαλαρωτική μουσική
  • θηλάστε το ή δώστε του πιπίλα μετά τον πρώτο μήνα αν θηλάζετε
  • κάνετε ένα ζεστό μπάνιο
  • κάνετε ελαφρύ μασάζ στην κοιλιά

Μερικά βρέφη ανακουφίζονται εάν τυλιχτούν μαλακά σε ένα σεντόνι ή μια μαλακή κουβέρτα.

Μην αισθάνεστε ενοχή, προσπαθήστε να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και να μην είστε εκνευρισμένοι.

Φροντίστε να ξεκουράζεστε.