Κοξάκι

Λέγοντας κοξάκι αναφέρομαστε στη νόσο των χεριών, των ποδιών και του στόματος (Hand-foot-mouth disease) που οφείλεται στον ιό Coxsackie A16. Το όνομα της νόσου οφείλεται στο ότι προκαλεί εξάνθημα στις συγκεκριμένες περιοχές του σώματος.

Η νόσος είναι πολύ μεταδοτική αλλά συνήθως δεν είναι σοβαρή. Μεταδίδεται άμεσα με σάλια και σταγονίδια από το στόμα και χέρια τα οποία προηγουμένως έχουν έρθει σε επαφή με μολυσμένα κόπρανα ή σταγονίδια. Επιδημίες συμβαίνουν συνήθως το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, σε παιδιά προσχολικής ηλικίας που φοιτούν σε παιδικούς σταθμούς.

Τα κύρια συμπτώματα της νόσου είναι:

  • πυρετός
  • πονοκέφαλος
  • μειωμένη όρεξη για φαγητό
  • μικρές αλλά επώδυνες πληγές/έλκη στο στόμα, στα ούλα  και στη γλώσσα
  • εξάνθημα με μικρά κόκκινα σημάδια, συχνά με φουσκάλες, στα χέρια, στα πέλματα των ποδιών και μερικές φορές και σε άλλα μέρη του σώματος όπως στην περιοχή της πάνας.

Το συμπτώματα συνήθως υποχωρούν σε 7–10 ημέρες και η ύπαρξη σοβαρών επιπλοκών είναι σπάνια. Ο παιδίατρος θα διαπιστώσει τη νόσο των χεριών, των ποδιών και του στόματος με την προσεκτική κλινική εξέταση.

Δεν υπάρχει θεραπεία για τη συγκεκριμένη νόσο. Η αντιμετώπιση περιορίζεται στη λήψη μέτρων για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του παιδιού όπως λήψη παυσίπονων ή αντιπυρετικών και κατανάλωση υγρών και μαλακών μη ερεθιστικών τροφών.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η σχολαστική τήρηση των κανόνων υγιεινής (καλό πλύσιμο των χεριών κυρίως μετά τη χρήση της τουαλέτας, την αλλαγή πάνας και πριν το φαγητό) για τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού. Το παιδί συνιστάται να απέχει από το σχολείο, τον παιδικό σταθμό και τις πισίνες για περίπου μια εβδομάδα προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση της νόσου σε άλλα άτομα.

Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρό σας εάν:

  • τα συμπτώματα γίνουν πιο έντονα
  • το παιδί παρουσιάσει σημάδια αφυδάτωσης ή αρνείται να φάει

το παιδί παραπονιέται για πόνο στον αυχένα ή στο στήθος ή έχει δυσκολία στην αναπνοή