Πλατυποδία

Πλατυποδία ονομάζεται η επιπέδωση της φυσιολογικής καμάρας που έχει το πέλμα του ποδιού. Αποτέλεσμα αυτής της ανατομικής κατάστασης, είναι το πέλμα στην όρθια στάση να ακουμπά ολόκληρο στο δάπεδο. Μπορεί να υπάρχει στο ένα ή και στα δύο πόδια.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Τα βρέφη φαίνεται να έχουν πλατυποδία γιατί η ποδική καμάρα δεν έχει ακόμα διαμορφωθεί καθώς οι σύνδεσμοι, οι αρθρώσεις και τα οστά του ποδιού είναι εύκαμπτα. Η ποδική καμάρα αρχίζει να σχηματίζεται μετά την ηλικία 2–3 ετών, καθώς το παιδί αρχίζει να περπατάει. Η πλατυποδία φυσιολογικά εξαφανίζεται στην ηλικία των 6 ετών και ορισμένες φορές λίγο αργότερα. Μόνο 1  στα 10 παιδιά  θα εξακολουθήσει να έχει πλατυποδία ως ενήλικας.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι συχνά στα μικρά παιδιά η παρουσία της ποδικής καμάρας δεν είναι εμφανής στην όρθια στάση αλλά παρατηρείται κανονικά όταν τους ζητήσουμε να σταθούν στα δάκτυλα των ποδιών. Στην περίπτωση αυτή δεν μιλάμε για πλατυποδία.

Απλοί τρόποι για να διαπιστώσετε την ύπαρξη ή όχι της ποδικής καμάρας:

  • Ελέγξτε προσεκτικά εάν το πέλμα του ποδιού εφάπτεται πλήρως στο πάτωμα ή όχι, όταν το παιδί στέκεται όρθιο σε επίπεδη επιφάνεια
  • Παρατηρήστε την παρουσία ή όχι της ποδικής καμάρας όταν το παιδί στέκεται στα δάκτυλα του ποδιού

θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η πλατυποδία συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα και μεγάλοι αθλητές είναι πλατύποδες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα παιδιά με πλατυποδία δεν πονάνε, συμμετέχουν κανονικά στις κοινωνικές και αθλητικές δραστηριότητες και δεν έχουν κάποιο πρόβλημα στην ενήλικη ζωή. Η χρήση ειδικών ανατομικών παπουτσιών ή πρόσθετων πελμάτων δεν φαίνεται να έχει κάποιο θεραπευτικό αποτέλεσμα στη βελτίωση της καμάρας.

Ακόμη και αν το παιδί παραπονιέται για πόνο ή κούραση δεν απαιτείται κάποια ειδική αντιμετώπιση. Ωστόσο, αν το παιδί  εμφανίζει πόνο στο πέλμα, στον αστράγαλο ή στο πόδι θα πρέπει να εξεταστεί από τον παιδίατρο για να αποκλεισθεί η πιθανή ύπαρξη κάποιου άλλου προβλήματος.