Κολπίτιδες

Οι λοιμώξεις στα γεννητικά όργανα των κοριτσιών αποτελούν ένα πολύ συχνό γυναικολογικό πρόβλημα. Μπορούν να ξεκινήσουν από τη γέννηση του κοριτσιού ή να εμφανιστούν αργότερα. Το αιδοίο και ο κόλπος του νεαρού  κοριτσιού είναι ευαίσθητα σε λοιμώξεις, λόγω της απουσίας των οιστρογόνων και της ανωριμότητας του γεννητικού του συστήματος. Επιπλέον, στην παιδική ηλικία, η είσοδος του κόλπου είναι πιο κοντά στον πρωκτό, με αποτέλεσμα η μεταφορά μικροβίων από τον πρωκτό στον κόλπο να είναι ευκολότερη. Ειδικότερα, στα μικρότερα κορίτσια, η λοίμωξη είναι ευκολότερη, είτε γιατί κάνουν χρήση πάνας είτε γιατί δεν έχουν μάθει ακόμα να φροντίζουν σωστά για την υγιεινή της γεννητικής περιοχής όπως κατά τη χρήση τουαλέτας στο σχολείο ή κατά το άγγιγμα των γεννητικών τους οργάνων.

Ως κολπίτιδα ορίζεται η φλεγμονή του κόλπου και είναι το συχνότερο γυναικολογικό πρόβλημα των μικρών κοριτσιών. Μπορεί να  οφείλεται σε λοίμωξη από κάποιο βακτήριο ή μύκητα ή να είναι μη λοιμώδης και να οφείλεται σε κάποιο ερεθιστικό παράγοντα όπως σαπούνια, αντισηπτικά, υφάσματα ή παρατεταμένη τριβή.

Συνήθως εμφανίζονται αυξημένα υγρά στο εσώρουχο ή την πάνα. Το χρώμα των υγρών μπορεί να είναι λευκό, κιτρινωπό ή πράσινο ανάλογα με το αίτιο της κολπίτιδας.Στις περιπτώσεις μικροβιακής αιτιολογίας, τα κολπικά υγρά συχνά είναι δύσοσμα. Το κορίτσι με κολπίτιδα μπορεί επίσης να διαμαρτύρεται για ερεθισμό ή κάψιμο, φαγούρα στην περιοχή των εξωτερικών γεννητικών οργάνων ή για πόνο κατά την ούρηση. Τα συμπτώματα διαφέρουν ανάλογα με το αίτιο που προκαλεί την κολπίτιδα.

Η διάγνωση βασίζεται στην κλινική εξέταση και τη λήψη ιατρικού ιστορικού. Σπάνια είναι αναγκαία η λήψη κολπικού εκκρίματος για καλλιέργεια.

Στην περίπτωση που η κολπίτιδα οφείλεται σε κάποιο μικρόβιο, ο παιδίατρος θα σας συστήσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Η αντιμετώπιση πρέπει να γίνει σωστά και άμεσα καθώς η παραμονή του μικροβίου για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είναι επιθυμητή.

Κολπίτιδες μη μικροβιακής αιτιολογίας αντιμετωπίζονται χωρίς αντιβιοτικά και ο παιδίατρος θα συστήσει στους γονείς και το νεαρό κορίτσι την καλή υγιεινή της γεννητικής περιοχής και την αποφυγή επαφής με πιθανούς ερεθιστικούς παράγοντες που έχουν αναγνωριστεί από τη λήψη του ιστορικού (ερεθιστικά σαπούνια, τοπικά αντισηπτικά, υφάσματα κ.ά.).