Βαλανοποσθίτιδα

Η κεφαλή του πέους που ονομάζεται βάλανος καλύπτεται φυσιολογικά από μία πτυχή δέρματος που ονομάζεται πόσθη ή ακροποσθία. Η φλεγμονή της βαλάνου και η φλεγμονή της πόσθης συνήθως συνυπάρχουν και η κατάσταση αυτή ονομάζεται βαλανοποσθίτιδα. Είναι συχνότερη σε αγόρια που δεν έχουν κάνει περιτομή.

Ένα αγόρι με βαλανοποσθίτιδα μπορεί να αισθάνεται ευαισθησία ή φαγούρα στην περιοχή της κεφαλής του πέους. Η βάλανος, συνήθως, είναι έντονα κόκκινη ή ακόμα και πρησμένη ενώ υπάρχει αίσθημα πόνου στην προσπάθεια μετακίνησης της ακροποσθίας προς τα πίσω προκειμένου να αποκαλυφθεί η κεφαλή του πέους. Ο τοπικός ερεθισμός και η φλεγμονή της περιοχής μπορεί να οφείλονται σε:

  • κακές συνθήκες υγιεινής
  • σε κάποια μικροβιακή λοίμωξη
  • στον υπερβολικό καθαρισμό της περιοχής με τη χρήση ερεθιστικών σαπουνιών
  • σε τραυματισμό ή βίαιη μετακίνηση της ακροποσθίας
  • σε τοπικό ερεθισμό προερχόμενο από τη χρήση πάνας (σύγκαμα)

Οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι βαλανοποσθίτιδες, στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορούν να προληφθούν διατηρώντας την περιοχή της ακροποσθίας και του πέους καθαρή με τη χρήση νερού και την αποφυγή ερεθιστικών σαπουνιών.

Εάν το παιδί σας έχει βαλανοποσθίτιδα, ο παιδίατρος θα σας συμβουλέψει για την αντιμετώπιση. Ενδεχομένως να απαιτηθεί, εκτός από την καθαριότητα, η τοπική χρήση αντιβιοτικής κρέμας για την αντιμετώπιση της λοίμωξης, ενώ ορισμένες φορές μπορεί να συνταγογραφηθεί και κάποια αντιβίωση για λήψη από το στόμα.

Συνήθως η βαλανοποσθίτιδα θεραπεύεται σχετικά εύκολα και αποτελεσματικά χωρίς επιπλοκές. Εάν, παρά τις καλές συνθήκες υγιεινής, η βαλανοποσθίτιδα εμφανίζεται στο αγόρι επανειλημμένα ή προκαλεί παρατεταμένες δυσκολίες στην ούρηση, τότε οι γονείς θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον παιδίατρο για την εξειδικευμένη εκτίμηση της κατάστασης.