Υποσπαδίας

Ο υποσπαδίας είναι μια εκ γενετής ανωμαλία, που εμφανίζεται στα νεογέννητα αγόρια, όταν η εμβρυϊκή ανάπτυξη της ουρήθρας του πέους είναι ατελής. Η ουρήθρα, δηλαδή ο σωλήνας  που επιτρέπει τη μεταφορά των ούρων και του σπέρματος, κανονικά ακολουθεί όλο το μήκος του πέους και εκβάλλει στην κορυφή του. Στην περίπτωση του υποσπαδία, η ανάπτυξη της ουρήθρας κατά την εμβρυϊκή φάση είναι ατελής με αποτέλεσμα η εκβολή της να βρίσκεται στο κάτω μέρος του πέους και όχι στην κορυφή του. Μπορεί να συνοδεύεται από μη φυσιολογική κάμψη του πέους κατά τη στύση που ονομάζεται χορδή.

Η ταξινόμηση του υποσπαδία γίνεται βάσει της θέσης εξόδου της ουρήθρας.Η σοβαρότητά του εξαρτάται από τον βαθμό απόκλισης της εξόδου της ουρήθρας από τη φυσιολογική θέση αλλά και από την ύπαρξη ή μη χορδής.  

Η διάγνωση του υποσπαδία μπορεί να προκαλέσει αγωνία στους γονείς. Ο παιδίατρος οφείλει να καθησυχάσει τους γονείς ενημερώνοντάς τους ότι η κατάσταση αυτή δεν προκαλεί δυσκολία στη φροντίδα του νεογέννητου και δεν αποτελεί κίνδυνο για τη ζωή του.

Οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο υποσπαδίας,ανάλογα με τη σοβαρότητά του, αν δεν διορθωθεί μπορεί να προκαλεί δυσκολία στην όρθια ούρηση (ούρηση προς τα κάτω, πιτσίλισμα) ή μη φυσιολογική εμφάνιση τους πέους, παράμετροι ιδιαίτερα κρίσιμοι για την ψυχολογία του αγοριού καθώς μεγαλώνει. Επίσης, η ύπαρξη χορδής συχνά δημιουργεί αίσθημα πόνου κατά τη στύση, ενώ το μικρό μήκος της ουρήθρας έχει ενοχοποιηθεί για την πρόκληση ουρολοιμώξεων.

Η αναγκαιότητα της διόρθωσης του υποσπαδία εξαρτάται τόσο από τη λειτουργική όσο και από την αισθητική απόκλιση από το φυσιολογικό. Η αποκατάσταση του υποσπαδία είναι χειρουργική. Υποσπαδίες μικρού βαθμού (χωρίς χορδή) μπορεί να μην χειρουργηθούν, αν και συνήθως διορθώνονται για αισθητικούς λόγους με απλή επέμβαση, χωρίς να χρειαστεί νοσηλεία του παιδιού. Υποσπαδίες σοβαρού βαθμού, με μεγάλη απόκλιση της εξόδου της ουρήθρας από τη φυσιολογική θέση, αποκαθίστανται χειρουργικά, κυρίως για λειτουργικούς λόγους.

 Η ηλικία και η μέθοδος αποκατάστασης θα αποφασισθούν από τον χειρουργό.

Μετά τη χειρουργική αποκατάσταση, το αισθητικό αποτέλεσμα πλησιάζει πολύ το φυσιολογικό ενώ η διαδικασία της ούρησης αποκαθίσταται και το αγόρι είναι σε θέση, όταν μεγαλώσει, να έχει φυσιολογική σεξουαλική δραστηριότητα.