Υδροκήλη

Υδροκήλη είναι η συλλογή υγρού γύρω από τον όρχι, μέσα στον σάκο που τον περιβάλλει. Είναι αρκετά συχνή στα νεογέννητα αγόρια, κυρίως στα πρόωρα, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε μεγαλύτερη ηλικία.

Πριν τη γέννηση του αγοριού, κατά την εμβρυϊκή ηλικία, οι 2 όρχεις αναπτύσσονται μέσα στην κοιλιά και κατεβαίνουν στο όσχεο μέσω ενός λεπτού πόρου, ο οποίος στη συνέχεια φυσιολογικά κλείνει. Εάν δεν κλείσει επαρκώς, υγρό από την περιοχή της κοιλιάς μεταφέρεται γύρω από τον όρχι με αποτέλεσμα την εμφάνιση της υδροκήλης.

Η υδροκήλη δεν προκαλεί πόνο και γίνεται αντιληπτή από τους γονείς ως μια διόγκωση στην περιοχή του όσχεου. Συνήθως, υποχωρεί έως τη συμπλήρωση  του πρώτου έτους ζωής και δεν αποτελεί επικίνδυνη κατάσταση για το παιδί. Οι γονείς μπορεί να παρατηρήσουν ότι το μέγεθος της υδροκήλης αυξάνεται, όταν το παιδί κλαίει ή είναι πολύ δραστήριο, ενώ αντίθετα μειώνεται το βράδυ ή όταν το παιδί βρίσκεται ξαπλωμένο και ήρεμο. Η υδροκήλη δεν αποτελεί πρόβλημα, εφόσον είναι επικοινωνούσα (το υγρό έρχεται στο όσχεο και επιστρέφει στην κοιλιά) και δεν εμφανίζει τάση ώστε να πιέζονται οι όρχεις.

Εάν το παιδί σας γεννηθεί με υδροκήλη, ο παιδίατρός σας θα παρακολουθεί το μέγεθος και την εξέλιξή της σε κάθε επίσκεψη εντός του πρώτου έτους. Σε περίπτωση που η υδροκήλη επιμένει μετά τον πρώτο χρόνο ζωής μπορεί να χρειαστεί παιδοχειρουργική εκτίμηση.