Η κεφαλή του πέους που ονομάζεται βάλανος, καλύπτεται από μία πτυχή δέρματος που ονομάζεται ακροποσθία. Μερικές φορές, η ακροποσθία είναι αρκετά στενή, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αποκαλυφθεί η κεφαλή του πέους, δηλαδή δεν μπορεί να τραβηχτεί το δέρμα προς τα πίσω. Τότε μιλάμε για φίμωση, η οποία στα νεογέννητα αγόρια είναι πολύ συχνή και σπάνια αποτελεί μια παθολογική κατάσταση.
Οι γονείς, δεν θα πρέπει να ανησυχείτε αν δεν μπορείτε να τραβήξετε το δέρμα της ακροποσθίας προς τα πίσω στο μωρό σας. Επίσης, μην προσπαθείτε με έντονες κινήσεις να αποκαλύψετε τη βάλανο του πέους. Τέτοιες κινήσεις μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα μικροτραυματισμούς στην περιοχή, αιμορραγία, μόλυνση ή ακόμα και παραφίμωση και δεν βοηθούν στην αποκατάσταση. Η παραφίμωση είναι μια επιπλοκή της φίμωσης που συμβαίνει όταν η στενωμένη ακροποσθία ολισθήσει βίαια προς τα πίσω με αποτέλεσμα τη σύσφιξη της βαλάνου. Η ανάταξη της παραφίμωσης απαιτεί ειδικούς ιατρικούς χειρισμούς άμεσα.
Καλό είναι να βεβαιωθείτε ότι η φίμωση δεν εμποδίζει την ούρηση. Εάν η ακτίνα ούρησης του παιδιού είναι μικρή, η ροή των ούρων διακεκομμένη ή σε σταγόνες ή αν παρατηρήσετε πρήξιμο ή σημάδια λοίμωξης στην περιοχή, πρέπει να ενημερώσετε τον παιδίατρό σας.
Η αποκόλληση του δέρματος από τη βάλανο και η αποκατάσταση της φίμωσης γίνεται σταδιακά από μόνη της και στα περισσότερα παιδιά ολοκληρώνεται μέχρι την ηλικία των 3 ετών χωρίς να χρειαστεί κάποια ιδιαίτερη παρέμβαση από τους γονείς ή τον παιδίατρο. Το καθημερινό εξωτερικό πλύσιμο του πέους με νερό και σαπούνι, χωρίς να γίνεται προσπάθεια απομάκρυνσης τους σμήγματος που φυσιολογικά λιπαίνει την περιοχή μεταξύ κεφαλής και δέρματος, είναι αρκετό για την υγιεινή της περιοχής.
Αργότερα -μετά το 3ο έτος- όταν αρχίσει η διαδικασία αποκόλλησης του δέρματος της ακροποσθίας, μπορείτε να δείξετε στο παιδί σας με ποιο ακριβώς τρόπο μπορεί, περιστασιακά και με ήπιες κινήσεις, να αποκαλύπτει τη βάλανο με σκοπό τον καθαρισμό της περιοχής. Αυτό πρέπει να γίνεται σιγά-σιγά και χωρίς το παιδί να πονάει. Η ώρα του βραδινού μπάνιου είναι πιο κατάλληλη και καλό είναι στα μεγαλύτερα παιδιά ο πατέρας να δείξει στον γιο του πως θα το κάνει.
Όταν η φίμωση είναι έντονη ή δεν έχει υποχωρήσει κατά την εφηβεία, τότε μπορεί να αντιμετωπιστεί χειρουργικά με περιτομή. Η περιτομή σε πολλούς λαούς γίνεται για θρησκευτικούς ή πολιτισμικούς λόγους στα νεογέννητα. Δεν συστήνεται όμως εάν δεν συντρέχουν ιατρικοί, θρησκευτικοί ή πολιτισμικοί λόγοι.
Να θυμάστε:
Οι μικροαιμορραγίες από έντονους χειρισμούς, μπορεί να προκαλέσουν συμφύσεις και να εγκαταστήσουν μια φίμωση που διαφορετικά θα ήταν παροδική.