Κάπνισμα γονέων

Το παθητικό κάπνισμα μπορεί να είναι πολύ επιβλαβές για την υγεία του παιδιού διότι το παιδί εισπνέει βλαβερές χημικές ουσίες που περιέχονται στον καπνό, πολλές από τις οποίες έχουν ενοχοποιηθεί για καρκινογόνο δράση στον άνθρωπο. Πρόσθετα τα βρέφη και τα μικρά παιδιά, επειδή αναπνέουν ταχύτερα από τους ενήλικες αναπτύσσουν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των βλαπτικών ουσιών στον οργανισμό τους και διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο από το παθητικό κάπνισμα σε σχέση με τους ενήλικες.

Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τον καπνό του τσιγάρου, συνήθως, όταν καπνίζουν οι γονείς, οι συγγενείς ή οι οικογενειακοί φίλοι στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο. Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο το απευθείας κάπνισμα μπροστά στα παιδιά, καθώς είναι γνωστό ότι ο καπνός και τα διάφορα βλαβερά σωματίδια που περιέχει παραμένουν στον αέρα, τις επιφάνειες και τα ρούχα για περίπου 5 ώρες μετά το σβήσιμο του τσιγάρου.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η έκθεση του παιδιού στο  παθητικό κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο για:

  • Λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος (βήχα, κρυολογήματα)
  • Άσθμα
  • Λοιμώξεις του αυτιού
  • Μηνιγγίτιδα
  • Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου

Επίσης, τα παιδιά που μεγαλώνουν με γονείς καπνιστές έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να καπνίσουν στην ενήλική τους ζωή καθώς ταυτίζονται με τους γονείς τους.

Ο πιο σημαντικός τρόπος προστασίας της υγείας του παιδιού σας από το παθητικό κάπνισμα είναι να σταματήσετε το κάπνισμα. Παράλληλα με την προστασία της υγείας του, αποτελείτε για το παιδί σας ένα θετικό πρότυπο υγιούς τρόπου ζωής.

Εάν δεν είστε έτοιμοι να διακόψετε το κάπνισμα, φροντίστε να εξασφαλίσετε ότι μέσα στο σπίτι, στο αυτοκίνητο και γενικότερα στους χώρους όπου συνυπάρχει το παιδί δεν θα καπνίζει κανείς.