Λαρυγγίτιδα

Η λαρυγγίτιδα είναι μια ιογενής λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού και συγκεκριμένα της περιοχής του λάρυγγα και των φωνητικών χορδών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να οφείλεται σε κάποια αλλεργική αντίδραση του οργανισμού. Η τοπική φλεγμονή και το οίδημα (πρήξιμο) προκαλούν έναν παροξυσμικό βήχα που μοιάζει με γάβγισμα σκύλου. Η λαρυγγίτιδα είναι συχνότερη τους κρύους μήνες (φθινόπωρο και χειμώνα) και εμφανίζεται συνηθέστερα σε παιδιά μικρότερα των 5 ετών.

Τις περισσότερες φορές, ξεκινάει με την εικόνα ενός κοινού κρυολογήματος με ρινική καταρροή και πονόλαιμο, με ή χωρίς πυρετό, και στη συνέχεια  εμφανίζεται έντονος χαρακτηριστικός βήχας και  βραχνάδα στη φωνή. Τα συμπτώματα συνήθως επιδεινώνονται κατά τη διάρκεια της νύχτας. Με την κατάλληλη αντιμετώπιση, η λαρυγγίτιδα είναι μια ήπια νόσος με γρήγορη ανάρρωση.

Όταν η τοπική φλεγμονή του λάρυγγα προκαλεί μεγάλο οίδημα και σημαντική απόφραξη, το παιδί δυσκολεύεται να αναπνεύσει και παρουσιάζει ακουστό συριγμό κατά την αναπνοή. Σε αυτή την περίπτωση, διατηρείστε την ψυχραιμία σας και επικοινωνήστε αμέσως με τον παιδίατρό σας.

Απλά μέτρα αντιμετώπισης της ήπιας λαρυγγίτιδας είναι:

  • Χορηγήστε άφθονα υγρά.
  • Αυξήστε την υγρασία στον αέρα του σπιτιού, είτε με την προσεκτική χρήση ενός υγραντήρα, είτε δημιουργώντας υδρατμούς στο μπάνιο αφήνοντας το ζεστό νερό να τρέξει και παραμένοντας στον χώρο μαζί με το παιδί για 10 περίπου λεπτά. Η υγρασία και η παρουσία υδρατμών φαίνεται να βοηθάνε στη βελτίωση των συμπτωμάτων και στη διευκόλυνση της αναπνοής.
  • Βγάλτε το παιδί σας στον κρύο αέρα του μπαλκονιού, αφού το σκεπάσετε καλά με μία κουβέρτα. Η έκθεση του παιδιού στον εξωτερικό κρύο αέρα, για σύντομο χρονικό διάστημα, μπορεί να διευκολύνει την αναπνοή του.

Σε σοβαρότερες περιπτώσεις, ο παιδίατρος μπορεί να χορηγήσει κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή για την υποχώρηση του οιδήματος. Αν όμως το παιδί εμφανίζει έντονα συμπτώματα δυσκολίας στην αναπνοή, μπορεί να συστήσει την άμεση μεταφορά του παιδιού στο νοσοκομείο.

Οι γονείς θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον παιδίατρο εάν:

  • το παιδί αναπνέει με εμφανή δυσκολία, παρουσιάζει εισολκές του δέρματος κάτω από τις πλευρές και αναπνέει γρήγορα
  • το χρώμα του παιδιού, κυρίως στο πρόσωπο, είναι ωχρό ή μπλε
  • τρέχουν από το στόμα του παιδιού πολλά σάλια ή έχει δυσκολία να καταπιεί
  • δεν επικοινωνεί μαζί σας ή δεν είναι ζωηρό
  • έχει υψηλό πυρετό