Βήχας

Ο βήχας είναι ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα της παιδικής ηλικίας και πολλές φορές είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Είναι μια φυσιολογική αντανακλαστική αντίδραση του οργανισμού στην προσπάθειά του να καθαρίσει το αναπνευστικό σύστημα συνήθως από βλέννα (μύξες) που τις περισσότερες φορές κυλά από τη μύτη και το στόμα πίσω στον λάρυγγα ή σπανιότερα από κάποιο ξένο σώμα ή ερεθιστική ουσία.

Διαταράσσει τον ύπνο και την καθημερινή δραστηριότητα και μπορεί να είναι ενοχλητικός, τόσο για το παιδί, όσο και για τους γονείς. Συχνά ένας υγρός, έντονος  βήχας, ανησυχεί ιδιαίτερα τους γονείς αν και τις περισσότερες  φορές πρόκειται για μια απλή ίωση.

Το πιο συχνό αίτιο του βήχα είναι κάποια ιογενής λοίμωξη, όπως για παράδειγμα το κοινό κρυολόγημα. Άλλες φορές, μπορεί να οφείλεται σε κάποια μικροβιακή λοίμωξη, σε αλλεργικά αίτια, σε άσθμα ή σε κάποιο τοπικό ερεθισμό π.χ. από καπνό, σκόνη κ.λπ.  Ανάλογα με το αίτιο μπορεί να διαφέρουν τα χαρακτηριστικά του βήχα αλλά και τα συμπτώματα που ενδεχομένως συνυπάρχουν (π.χ. πυρετός, δυσκολία στην αναπνοή).

Η αντιμετώπιση του βήχα εξαρτάται από την αιτιολογία του και σε μερικές περιπτώσεις από την έντασή του.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο βήχας υποχωρεί από μόνος του και δεν θα πρέπει να ανησυχεί τους γονείς. Η χρήση αντιβηχικών θα πρέπει να αποφεύγεται και το παιδί θα πρέπει να πίνει πολλά υγρά (νερό, ροφήματα ζεστά ή σε θερμοκρασία περιβάλλοντος χωρίς ίνες). Ο καθαρισμός της μύτης με φυσιολογικό ορό βοηθάει στη ρευστοποίηση των εκκρίσεων.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι το κάπνισμα μπροστά στο παιδί ή το κάπνισμα στους χώρους όπου ζει το παιδί σας, επιδεινώνει σημαντικά τον βήχα του.

Συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας:

  • εάν έχετε μωρό μικρότερο από 3 μηνών με βήχα και πυρετό
  • εάν το παιδί σας έχει δυσκολία στην αναπνοή ή όταν αναπνέει ακούγεται θόρυβος σαν σφύριγμα ή βράσιμο (συριγμός) 
  • εάν το δέρμα του παιδιού σας γίνεται κυανό  ή ωχρό
  • όταν ο βήχας επιμένει για διάστημα μεγαλύτερο από 1–2 εβδομάδες μετά από ένα κρυολόγημα.
  • όταν ο βήχας ξεκινήσει πολύ απότομα
  • όταν ο βήχας είναι ιδιαίτερα έντονος και διαταράσσει σοβαρά τον νυχτερινό ύπνο και γενικά την καθημερινή δραστηριότητα του παιδιού