Πυρετικοί σπασμοί

Οι πυρετικοί σπασμοί είναι επεισόδια σπασμών που εμφανίζονται συνήθως σε βρέφη και νήπια και προκαλούνται από τον πυρετό.

Αν και η εικόνα ενός παιδιού με σπασμούς προκαλεί έντονη ανησυχία στους γονείς, οι πυρετικοί σπασμοί είναι συνήθως αθώοι, σταματούν χωρίς κάποια ιδιαίτερη θεραπεία και τις περισσότερες φορές δεν προκαλούν άλλα προβλήματα υγείας στο παιδί.

Συμβαίνουν στο 2–5% των παιδιών ηλικίας μεταξύ 6 μηνών και 5 χρονών και είναι συχνότεροι στην ηλικία των 12–18 μηνών. Η πιθανότητα πυρετικών σπασμών είναι μεγαλύτερη αν υπάρχει κληρονομικότητα στην ευρύτερη οικογένεια δηλ. εάν κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας π.χ. γονέας, παππούς, γιαγιά, θείος είχε ιστορικό με πυρετικούς σπασμούς και στην περίπτωση αυτή η συχνότητα είναι μεγαλύτερη για τα αγόρια.

Οι πυρετικοί σπασμοί συνήθως διαρκούν από μερικά δευτερόλεπτα έως 1–2  λεπτά και συνήθως συμβαίνουν κατά την άνοδο του πυρετού. Επομένως, δεν είναι απαραίτητο ο πυρετός τη στιγμή των σπασμών να είναι πολύ ψηλός.

Το παιδί κατά τη διάρκεια του επεισοδίου των πυρετικών σπασμών μπορεί ξαφνικά να εμφανίσει έντονα τινάγματα στα χέρια και τα πόδια, το σώμα του να γίνει άκαμπτο, τα μάτια του να κοιτάζουν σταθερά προς κάποια κατεύθυνση και να μην έχει επαφή με το περιβάλλον. Μετά τη λήξη του επεισοδίου, το παιδί δεν θυμάται τι συνέβη και συνήθως παρουσιάζει υπνηλία.

Η εικόνα του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος είναι φυσιολογική.

Ορισμένες πρακτικές συμβουλές εάν το παιδί σας εμφανίσει πυρετικούς σπασμούς είναι:

  • Παραμείνετε ψύχραιμοι.
  • Παρατηρήστε προσεκτικά τα συμπτώματα που εμφανίζει το παιδί και μετρήστε τη διάρκεια των σπασμών. Αυτές οι πληροφορίες είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για τον γιατρό σας.
  • Τοποθετήστε το παιδί σε ασφαλές μέρος, σε μαλακή επιφάνεια και μην προσπαθήσετε να το περιορίσετε κατά τη διάρκεια των σπασμών.
  • Τοποθετήστε το παιδί στο πλάι και σκουπίστε σάλια ή εμετό που πιθανόν να βγουν από το στόμα του. Σε καμία περίπτωση μην τοποθετήσετε κάτι ανάμεσα στα δόντια του.
  • Μόλις σταματήσουν οι σπασμοί, κρατήστε το παιδί ξαπλωμένο στο πλάι και αφήστε το να κοιμηθεί εάν θέλει. Φροντίστε να ξυπνήσει σταδιακά.

Επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας:

  • εάν το παιδί σας εμφανίσει πυρετικούς σπασμούς για πρώτη φορά
  • εάν η διάρκειά τους ξεπεράσει τα 3 λεπτά ή το βρέφος είναι μικρότερο από 6 μηνών
  • εάν τα επεισόδια των πυρετικών σπασμών είναι πολλά ή συχνά

Μετά από κατάλληλη ιατρική εκτίμηση, μπορεί να χρειαστεί να έχετε μαζί σας κάποιο φάρμακο για την αντιμετώπιση των σπασμών. Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητο να είναι ενήμερο το ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον και το σχολείο του παιδιού για το ενδεχόμενο εμφάνισης πυρετικών σπασμών αλλά και για την αντιμετώπισή τους.