Αντιπυρετικά

Χορήγηση παρακεταμόλης

Η παρακεταμόλη είναι μια φαρμακευτική ουσία που χρησιμοποιείται ως:

  • παυσίπονο, για την ανακούφιση από πόνο ήπιας έως μέτριας βαρύτητας και
  • αντιπυρετικό, για την ανακούφιση από τον πυρετό.

Χορηγείται χωρίς συνταγή ιατρού.

Το φάρμακο παρασκευάζεται από πολλές φαρμακευτικές εταιρείες και κυκλοφορεί στο εμπόριο με διαφορετικές εμπορικές ονομασίες. Σε κάποιες περιπτώσεις κυκλοφορεί σε συνδυασμό με άλλες φαρμακευτικές ουσίες.

Η παρακεταμόλη κυκλοφορεί σε: χάπια (ταμπλέτες), σε διαλυόμενα χάπια, σε σιρόπια (που συνήθως χρησιμοποιούνται στα παιδιά), σε υπόθετα (που χορηγούνται από το ορθό-δηλαδή το τελευταίο τμήμα του εντέρου) και σε ενέσιμη μορφή. Στη συσκευασία του φαρμάκου αναγράφεται η περιεκτικότητα του σε παρακετομόλη. Συνήθως αυτή αναφέρεται σε milligrams (mg). Έτσι πχ. αν πρόκειται για συσκευασία με χάπια θα αναφέρεται ότι κάθε χάπι περιέχει 500 mgπαρακετομόλης. Αν πρόκειται για σιρόπι θα αναφέρεται η περιεκτικότητα στα 5ml, που συνήθως είναι 120 mg σε κάθε 5ml φαρμάκου.

Δοσολογία

Η δόση εξαρτάται από:

  • την ηλικία του παιδιού
  • από το βάρος του παιδιού
  • τη συγκέντρωση του φαρμάκου στο σκεύασμα που θα χρησιμοποιηθεί

Παιδιά >12 ετών: 0.5-1 g κάθε 4-6 ώρες. H δόση να μην υπερβαίνει τα 4 g/24ωρο για λίγες μέρες.

Παιδιά 3 μηνών-12 ετών: 10-15mg/kg 3-4 φορές την ημέρα.

Για παιδιά ηλικίας <3μηνών: 10mg/kg.

Για τη χορήγηση από το στόμα και το ορθό ακολουθείτε την ίδια δοσολογία. Η παρεντερική χορήγηση αφορά μόνο γιατρούς.

Στις συνιστώμενες δόσεις, η παρακεταμόλη συνήθως δεν έχει ανεπιθύμητες ενέργειες. Σε υπερδοσολογία όμως (δόση υπερβολικά μεγαλύτερη από τη συνιστώμενη) υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τοξική οξεία ηπατική ανεπάρκεια.

 

Χρήση σε βρέφη και παιδιά

Συνιστάται προσοχή στη χορήγηση της παρακεταμόλης σε βρέφη κάτω 12 εβδομάδων. Ο περιορισμός οφείλεται στο γεγονός ότι ο πυρετός σε αυτή τη μικρή ηλικία χρειάζεται άμεσα ιατρική εκτίμηση και πιθανά εργαστηριακό έλεγχο. Μόνη εξαίρεση αποτελεί ο  πυρετός σε βρέφος 8 εβδομάδων ή μεγαλύτερο μετά από εμβολιασμό.

Δεν συνιστάται χορήγηση σκευασμάτων που περιέχουν περισσότερες από μία δραστικές ουσίες σε παιδιά κάτω των 6 ετών.

Η εναλλάξ χορήγηση παρακεταμόλης και ιβοπρουφένης συνιστάται να γίνεται με προσοχή καθώς μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένη δοσολογία και υπερδοσολογία με επακόλουθες ανεπιθύμητες επιδράσεις.  

Χορήγηση:

Η υπολογισμένη ποσότητα του φαρμάκου (σε κυβικά εκατοστά, ml) είναι προτιμότερο να χορηγηθεί με σύριγγα- χωρίς τη βελόνα- ή με δοσιμετρικό  κουτάλι ή ποτηράκι. Τα κουτάλια σερβιρίσματος δεν είναι αξιόπιστα για τη χορήγηση φαρμάκου, επειδή δεν έχουν όλα την ίδια χωρητικότητα.

Εάν διαβάσετε σε οδηγίες ένα  κουτάλι του γλυκού αυτό σημαίνει ότι  το κουταλάκι του γλυκού έχει χωρητικότητα 5 ml. Εάν αναφέρεται μία κουταλιά της σούπας αυτό σημαίνει ότι το κουτάλι έχει χωρητικότητα 15 ml.

Η παρακεταμόλη μπορεί να χορηγηθεί πριν ή μετά το φαγητό.

Η δόση μπορεί να επαναληφθεί σε 4-6 ώρες και δεν θα πρέπει να χορηγηθούν πάνω από 5 δόσεις παρακεταμόλης το 24ωρο.

Ο πυρετός συνήθως υποχωρεί μία ώρα περίπου μετά τη χορήγηση.

Μερικές φορές τα φάρμακα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και το ένα μπορεί να επηρεάσει τη δράση του άλλου. Αν το παιδί σας παίρνει κάποιο φάρμακο συστηματικά, ρωτήστε τον γιατρό σας αν είναι ασφαλές μαζί με το φάρμακο αυτό να χορηγηθεί παρακεταμόλη.

  • Αν ο πυρετός ή ο πόνος του παιδιού δεν υποχωρεί συνιστάται να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρό σας.
  • Μην υπερβείτε σε καμιά περίπτωση την κατάλληλη για την ηλικία και το βάρος του παιδιού σας δόση του φαρμάκου.
  • Δεν έχουν όλα τα σιρόπια την ίδια περιεκτικότητα παρακεταμόλης. Αν χρησιμοποιήσετε κάποιο άλλο σκεύασμα παρακεταμόλης, με διαφορετική εμπορική ονομασία από αυτό που συνήθως χρησιμοποιείτε, η δόση ίσως να χρειάζεται να επαναπροσδιοριστεί.

 

Όλα τα φάρμακα πρέπει να φυλάσσονται σε μέρος δροσερό, χωρίς υγρασία μακριά από άμεσο φως και να κλειδώνονται, ώστε τα παιδιά σε καμιά περίπτωση να μην έχουν πρόσβαση σε αυτά. Προσοχή στην ημερομηνία λήξης του σκευάσματος.