Απόφραξη ρινοδακρυΪκού πόρου

Τα δάκρυα παράγονται από τον δακρυϊκό αδένα του ματιού και παίζουν σημαντικό ρόλο στην εφύγρανση αλλά και στον καθαρισμό του. Μετά την παραγωγή τους, κυλούν στην επιφάνεια του ματιού και απομακρύνονται προς τη μύτη μέσα από ένα στενό σωλήνα που ονομάζεται ρινοδακρυϊκός πόρος. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο όταν κλαίμε “τρέχει” η μύτη μας.

Περίπου 1 στα 20 παιδιά γεννιούνται με κάποιας μορφής απόφραξη του ενός ή και των δύο αυτών πόρων. Αυτή η απόφραξη ή στένωση έχει ως αποτέλεσμα να “τρέχουν” συνεχώς δάκρυα από το μάτι του παιδιού, κυρίως όταν ξυπνάει το πρωί. Το πρόβλημα εμφανίζεται κυρίως προς το τέλος του πρώτου μήνα ζωής του βρέφους, όταν αυξάνεται η παραγωγή δακρύων. Μερικές φορές, τα δάκρυα δεν είναι διαφανή αλλά κιτρινωπά και παχύρευστα γιατί μπορεί να έχουν επιμολυνθεί.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η απόφραξη του ρινοδακρυϊκού πόρου δεν προκαλεί κάποιο πρόβλημα στην όραση του παιδιού σας.

Φυσιολογικά, και εφόσον δεν υπάρξει κάποια λοίμωξη, δεν απαιτείται ιδιαίτερη φροντίδα εκτός από τον καλό καθημερινό καθαρισμό του ματιού. Η απόφραξη αναμένεται να υποχωρήσει από μόνη της, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, έως την ηλικία τους ενός έτους. Μερικές φορές συνιστάται από τον γιατρό να γίνεται μασάζ του ματιού, στην κάτω εσωτερική πλευρά δίπλα στη μύτη, με ήπιες και σταθερές κινήσεις, χρησιμοποιώντας τον δείκτη του χεριού σας. Προηγουμένως θα πρέπει να έχετε πλύνει καλά τα χέρια σας. Το μασάζ επαναλαμβάνεται αρκετές φορές την ημέρα για διάστημα μερικών μηνών.

Εάν παρουσιαστούν σημάδια λοίμωξης (κοκκίνισμα, πυώδεις εκκρίσεις, πρήξιμο στο πάνω βλέφαρο) ή αν τα δάκρυα συνεχίζουν να τρέχουν σε μεγάλο βαθμό μετά την ηλικία των 10 μηνών, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.