Δόντια περιποίηση

Η φροντίδα των δοντιών οφείλει να ξεκινάει με την εμφάνιση των νεογιλών δοντιών και να γίνεται από τους γονείς.

Παρακάτω αναφέρονται ορισμένες πρακτικές συμβουλές για την καθημερινή περιποίηση των νεογιλών δοντιών του παιδιού σας:

  • Αρχικά, με μία γάζα βρεγμένη με νερό και χρησιμοποιώντας το δάκτυλο του χεριού σας, καθαρίζετε προσεκτικά την εσωτερική και την εξωτερική επιφάνεια των δοντιών.
  • Σταδιακά, καθώς εμφανίζονται και τα πίσω δόντια προτείνεται να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε μια ειδική μαλακή παιδική οδοντόβουρτσα.
  • Στα αρχικά στάδια ή αν το παιδί δεν ανέχεται την παιδική οδοντόβουρτσα, μπορείτε να χρησιμοποιείτε ειδική βρεφική οδοντόβουρτσα-γάντι.
  • Ο καθαρισμός των δοντιών θα πρέπει να γίνεται πρωί και βράδυ, μόνο με νερό και με μορφή παιχνιδιού, ώστε να γίνει για το παιδί μια εύκολα αποδεκτή συνήθεια.
  • Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται οδοντόκρεμα σε παιδιά μικρότερα των 18 μηνών εκτός εάν συστήσει κάτι διαφορετικό ο παιδοοδοντίατρος.
  • Στο διάστημα από 18 μηνών έως 3 ετώνμπορείτε να χρησιμοποιείτε ειδική παιδική οδοντόκρεμα με την κατάλληλη περιεκτικότητα σε φθόριο σύμφωνα με τις συστάσεις του γιατρού σας. Η ποσότητα της οδοντόκρεμας πρέπει να έχει το μέγεθος φακής. Το παιδί ενθαρρύνεται να φτύνει την ποσότητα που περισσεύει.
  • Εκτός από τη φροντίδα των δοντιών, πολύ σημαντικό για την υγιεινή των δοντιών είναι η αποφυγή ή ο περιορισμός των τροφών που περιέχουν ζάχαρη. Εάν δώσετε κάποιο γλυκό, είναι προτιμότερο να το δώσετε μαζί με κάποιο γεύμα και κατά προτίμηση όχι το βράδυ. Όσο μεγαλύτερη είναι η χρονική διάρκεια επαφής της ζάχαρης με τα δόντια τόσο μεγαλύτερο το πρόβλημα που δημιουργεί (έτσι είναι προτιμότερο ένα γλυκό από ένα γλειφιτζούρι ή μια καραμέλα).
  • Για την αποφυγή δημιουργίας τερηδόνας το μωρό δεν θα πρέπει να κοιμάται με το μπιμπερό στο στόμα.

Με τη συμπλήρωση της εμφάνισης των νεογιλών δοντιών, προτείνεται να προγραμματιστεί μια πρώτη επίσκεψη του παιδιού σας στον οδοντίατρο, ο οποίος θα αποφασίσει για τη συχνότητα των επισκέψεων και το είδος των πιθανών παρεμβάσεων.

Παράλληλα με την υγιεινή των παιδικών δοντιών, εξίσου σημαντική είναι και η καλή υγιεινή στόματος και δοντιών των γονέων. Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να δίνετε φαγητό ή πιπίλα στο παιδί σας αφού πρώτα τα έχετε βάλει στο στόμα σας, γιατί με αυτόν τον τρόπο μπορεί να του μεταδώσετε μικρόβια.

Τα  νεογιλά δόντια σταδιακά αντικαθίστανται από τα μόνιμα δόντια μεταξύ 6–13 ετών.