Κατοικίδια

Η συνύπαρξη ενός παιδιού με ένα ζώο είναι ευεργετική για πολλούς λόγους που αφορούν τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία του παιδιού. Τα παιδιά απολαμβάνουν το παιχνίδι με τα ζώα  και μαθαίνουν να είναι περισσότερο υπεύθυνα, αναλαμβάνοντας ευθύνες που έχουν σχέση με τη φροντίδα και τις βασικές ανάγκες του κατοικίδιου ζώου. Οι γονείς και τα παιδιά θα πρέπει, όμως, να γνωρίζουν ότι ορισμένα κατοικίδια μπορούν να μεταφέρουν κάποια ασθένεια ή να είναι επικίνδυνα. Με τη σωστή ενημέρωση από τον κτηνίατρο και τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων προφύλαξης, το παιδί και το κατοικίδιο μπορούν να συμβιώσουν αρμονικά, με ευεργετικά αποτελέσματα για το παιδί.

Τα κατοικίδια ζώα, όπως και όλα τα ζώα, μεταφέρουν συγκεκριμένους μικροοργανισμούς (βακτήρια, ιούς, παράσιτα και μύκητες) οι οποίοι μπορεί να προκαλέσουν κάποια ασθένεια αν μεταφερθούν στον άνθρωπο. Οι βασικοί τρόποι μετάδοσης είναι η άμεση επαφή με το δέρμα ή τα εκκρίματα του ζώου (κόπρανα, ούρα, σάλιο, πληγές), το δάγκωμα ή η γρατζουνιά. Ιδιαίτερα ευάλωτα στα νοσήματα που προκαλούνται από την επαφή με τα ζώα είναι τα βρέφη και τα μικρά παιδιά λόγω ανωριμότητας του ανοσοποιητικού τους συστήματος και της δυσκολίας, λόγω της ηλικίας τους, για την τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής.

Οι γονείς, οι οποίοι έχουν ή ενδιαφέρονται να αποκτήσουν ένα κατοικίδιο ζώο, οφείλουν να γνωρίζουν ότι ο καλύτερος τρόπος να αποφύγει κανείς να κολλήσει κάποια ασθένεια από ένα κατοικίδιο είναι να φροντίζουν οι ίδιοι για την υγεία  του κατοικίδιου.

Οδηγίες για γονείς:

  • Προμηθευτείτε το κατοικίδιο από έμπιστη πηγή, κατά προτίμηση από επαγγελματίες.
  • Συμβουλευτείτε πριν από την επιλογή σας κάποιον ειδικό για κατοικίδια ζώα.
  • Φροντίστε για τους απαραίτητους εμβολιασμούς και τις περιοδικές επισκέψεις του ζώου σας στον κτηνίατρο.
  • Φροντίστε για τη σωστή υγιεινή και διατροφή του κατοικίδιου (καθαρό νερό καθημερινά, αποφυγή κατανάλωσης ωμών κρεάτων).
  • Επιτηρείτε προσεκτικά τις επαφές του κατοικίδιού σας με άλλα ζώα που μπορεί να είναι άρρωστα. Θα πρέπει να ξέρετε ότι αδέσποτα ζώα που δείχνουν ασυνήθιστα άγρια και επιθετικά μπορεί να έχουν κάποια ασθένεια όπως είναι η λύσσα.

Το πιο σημαντικό μέτρο προφύλαξης για παιδιά και ενήλικες που έχουν επαφή με κατοικίδια ζώα είναι το τακτικό και καλό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι.

Ωςγονείς θα πρέπει να εξασφαλίζετε ότι τα παιδιά σας πλένουν προσεκτικά τα χέρια τους:

  • μετά την επαφή ή το παιχνίδι με τα ζώα
  • πριν την προετοιμασία φαγητού ή πριν το φαγητό
  • μετά την ενασχόληση με το πλύσιμο και την υγιεινή του ζώου (ο καθαρισμός αμμοδοχείων, δοχείων  για ούρα/κόπρανα, κλουβιών κ.ά. συστήνεται  να μην γίνεται από μικρά παιδιά και να πραγματοποιείται με τη χρήση γαντιών).

Αρκετά συχνά κατά την ενασχόληση και το παιχνίδι των παιδιών με τα κατοικίδια ζώα όπως ο σκύλος ή η γάτα, το ζώο μπορεί να δαγκώσει ή να γρατζουνίσει το παιδί. Το πρώτο βήμα για την αποφυγή ενός τέτοιου ανεπιθύμητου συμβάντος είναι να εκπαιδεύσετε τον σκύλο ή τη γάτα να μην δαγκώνει. Επίσης, πρέπει να διασφαλίσετε ότι ποτέ δεν θα παραμείνει ένα μικρό παιδί μόνο του με ένα ζώο.

Σε περίπτωση που ένα κατοικίδιο γρατζουνίσει το παιδί, καθαρίστε την περιοχή άμεσα με νερό και σαπούνι. Σε περίπτωση δαγκώματος από σκύλο ή γάτα επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας γιατί ενδεχομένως, ανάλογα με τη σοβαρότητα του τραύματος, να απαιτείται η λήψη κατάλληλης αντιβίωσης.

Γενικά μέτρα προφύλαξης σε περίπτωση ύπαρξης κατοικίδιων ζώων είναι τα παρακάτω:

  • Φροντίστε για τον καθημερινό καθαρισμό και την υγιεινή αποκομιδή των απεκκριμάτων του ζώου.
  • Προσέχετε ιδιαίτερα τα μικρότερα παιδιά κατά την επαφή τους με τα κατοικίδια ζώα γιατί έχουν την τάση να βάζουν συχνά τα χέρια στο στόμα τους και δεν είναι πάντα σε θέση να τα πλένουν τακτικά και σωστά.
  • Αποφεύγετε να φιλάτε τα ζώα γιατί πολλές ασθένειες μεταφέρονται με το σάλιο.
  • Μην μοιράζεστε το φαγητό σας με το κατοικίδιο και εξασφαλίστε ότι αυτό θα παραμένει μακριά από την κουζίνα και τους χώρους προετοιμασίας του φαγητού.