Κρύωμα

Κοινό κρυολόγημα από κρύο ή ίωση;

Όταν ένα άτομο εκτεθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα σε χαμηλή θερμοκρασία, αυξημένη υγρασία, αέρα ή  βροχή χωρίς να είναι κατάλληλα προστατευμένο, αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πτώση των αμυντικών μηχανισμών του οργανισμού και την ελάττωση της ανοσίας, με συνέπεια ο οργανισμός να είναι περισσότερο ευάλωτος σε ιούς που κυκλοφορούν στο περιβάλλον.

Συνεπώς, δεν είναι το κρύο η αιτία που αρρωσταίνουμε από κοινό κρυολόγημα (όπως συνήθως πιστεύουν πολλοί γονείς) αλλά οι ιοί. Η λανθασμένη αυτή εντύπωση έχει δημιουργηθεί επειδή αρρωσταίνουμε συχνότερα κατά τους χειμερινούς μήνες. Το κρύο, όπως και η σωματική ή ψυχολογική κούραση, δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για να προσβάλλουν τον οργανισμό οι ιοί που κυκλοφορούν στο περιβάλλον και να εκδηλωθούν ιώσεις όπως το κοινό κρυολόγημα ή η γρίπη.  Επιπρόσθετα, κατά τους χειμερινούς μήνες, λόγω του κρύου, οι άνθρωποι συνηθίζουν να περιορίζονται σε κλειστούς, μη καλά αεριζόμενους χώρους, όπου οι συνθήκες συγχρωτισμού ευνοούν τη μετάδοση των ιώσεων από άτομο σε άτομο. 

Κατά συνέπεια, εφόσον ένα βρέφος/παιδί είναι ντυμένο κατάλληλα, δεν θα πρέπει να στερείται την καθημερινή του έξοδο την περίοδο του χειμώνα, ενώ θα πρέπει να αποφεύγεται ο στενός συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους και να ενθαρρύνεται το συχνό πλύσιμο των χεριών.