Ικτερος

Ο ίκτερος προκαλείται από τη συσσώρευση στο αίμα του νεογνού μιας χημικής ουσίας που ονομάζεται χολερυθρίνη, λόγω αδυναμίας του ήπατος να την αποβάλει. Ήπιου βαθμού ίκτερος εμφανίζεται συνήθως την τρίτη μέρα μετά τη γέννηση περίπου στα μισά τελειόμηνα νεογνά και σε περίπου 8 στα 10 πρόωρα. Τις περισσότερες φορές είναι ακίνδυνος και υποχωρεί μόνος του ή με τη βοήθεια φωτοθεραπείας, η οποία βοηθάει στη διάσπαση και αποβολή της χολερυθρίνης.

 Όταν το νεογέννητο έχει ίκτερο, το δέρμα του έχει ένα ήπιο ή πιο έντονο κίτρινο χρώμα ανάλογα με την τιμή της χολερυθρίνης. Ο ίκτερος είναι πιο ορατός στο άσπρο μέρος των ματιών (σκληρός χιτώνας ματιού), στις παλάμες και στα πέλματα. Συνήθως, εμφανίζεται πρώτα στο πρόσωπο και στη συνέχεια επεκτείνεται στο υπόλοιπο σώμα. Η υποχώρηση του ίκτερου ακολουθεί αντίθετη σειρά από την εμφάνιση, δηλαδή γίνεται από τα πόδια προς το κεφάλι.

Η έκθεση του νεογνού στην ηλιακή ακτινοβολία δεν προτείνεται ως θεραπευτική μέθοδος για την αντιμετώπιση του ίκτερου διότι για να είναι αποτελεσματική απαιτείται το νεογνό να είναι εντελώς γυμνό και σε άμεση έκθεση στον ήλιο, συνθήκες που δεν είναι ανεκτές από το νεογέννητο σε καμία  εποχή.

Ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός μπορεί να είναι αιτία παράτασης του νεογνικού ίκτερου. Πρόκειται για μια φυσιολογική κατάσταση που δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση λόγο διακοπής του μητρικού θηλασμού.

Επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας εάν:

  • ο ίκτερος επιδεινώνεται μετά την έξοδο από το μαιευτήριο
  • ο ίκτερος επιμένει μετά τις 2 εβδομάδες ζωής σε νεογνά που λαμβάνουν ξένο γάλα ή μετά τις 4 εβδομάδες για νεογνά που θηλάζουν
  • το νεογνό με τον ίκτερο δεν τρώει ή δεν παίρνει βάρος
  • το νεογνό έχει πολύ ανοιχτόχρωμα κόπρανα (σχεδόν άσπρα) ή σκούρα ούρα
  • το νεογνό εμφανίζει ανεξήγητες μελανιές στο σώμα