Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα τριχωτού κεφαλής

Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα του τριχωτού της κεφαλής ή κοινώς νινίδα, είναι μια μορφή δερματίτιδας πολύ συχνή στην πρώτη βρεφική ηλικία. Μπορεί να εμφανιστεί από τη γέννηση και συνήθως υποχωρεί από μόνη της μέσα στους επόμενους μήνες.

Συχνότερα, η νινίδα έχει την εικόνα ξηροδερμίας στο πίσω ή πάνω μέρος του τριχωτού της κεφαλής του βρέφους και μπορεί να εμφανιστεί με παχιά λευκά ή κιτρινωπά λέπια τα οποία συσσωρεύονται το ένα πάνω στο άλλο και είναι δύσκολο να απομακρυνθούν. Ορισμένες φορές, μπορεί να επεκταθεί και στην περιοχή των βλεφάρων ή πίσω από τα αυτιά και ενδεχομένως να συνυπάρχει τοπική ερυθρότητα του δέρματος.

Η αιτιολογία της είναι άγνωστη και δεν έχει σχέση με κάποιας μορφής αλλεργία.

Παρόλο που, πολλές φορές, η νινίδα μπορεί να ενοχλεί αισθητικά τους γονείς, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι μεταδοτική και δεν προκαλεί κάποια ενόχληση στο βρέφος.

Η νινίδα αναμένεται να υποχωρήσει έως τον 6ο μήνα ζωής χωρίς να απαιτείται κάποια ιδιαίτερη φροντίδα. Αν θέλετε να την απομακρύνετε μπορείτε να:

  • Κάνετε απαλό καθημερινό μασάζ με βρεφικό λάδι ή ελαιόλαδο στην αντίστοιχη περιοχή του κεφαλιού του βρέφους, βοηθώντας την να μαλακώσει. Φροντίστε να απομακρύνετε το λάδι ξεπλένοντας την περιοχή μετά από μία ώρα, διαφορετικά η λιπαρότητα μπορεί να χειροτερέψει την εικόνα.
  • Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας μια μαλακή βρεφική βούρτσα, απομακρύνεται τα παχιά λέπια με απαλές κινήσεις.
  • Μην επιχειρήσετε να την απομακρύνετε χωρίς προηγουμένως να έχετε τοποθετήσει λάδι, γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τοπικού ερεθισμού και αιμορραγίας.

Επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας εάν:

  • δεν υπάρχει αισθητή βελτίωση μετά από δύο εβδομάδες εφαρμογής της παραπάνω φροντίδας
  • ο ερεθισμός του δέρματος επεκταθεί σε περιοχές που δεν υπάρχουν τρίχες, το κοκκίνισμα είναι έντονο  και συνοδεύεται από πόνο ή φαγούρα.