Όταν τα παιδιά δεν αισθάνονται καλά ή είναι άρρωστα, οι γονείς νιώθουν την ανάγκη να κάνουν κάτι ώστε να τα βοηθήσουν να γίνουν καλύτερα όσο γίνεται γρηγορότερα.
Τα φάρμακα όμως δεν είναι πάντα απαραίτητα. Οι περισσότερες ασθένειες των παιδιών οφείλονται σε ιώσεις και υποχωρούν μόνες τους. Επιπλέον, ενισχύουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα και κάνουν τα παιδιά πιο δυνατά και ικανά να αντισταθούν σε παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον.
Τρόποι προμήθειας φαρμάκων:
Σχετικά με τα φάρμακα που αγοράζονται χωρίς συνταγή γιατρού, οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
Οι οδηγίες χρήσης του φαρμάκου, δίνουν σημαντικές πληροφορίες ως προς:
Οι γονείς θα πρέπει να είναι σίγουροι για τη δόση του φαρμάκου πριν το χορηγήσουν.
Πρακτικές οδηγίες για γονείς:
Πολλές από αυτές τις πληροφορίες μπορούν να δοθούν και από τον φαρμακοποιό.
Φάρμακα σε υγρή μορφή
Μέτρηση υγρών φαρμάκων
Τα φάρμακα μπορούν να μετρηθούν με διαφορετικούς τρόπους. Η δόση μπορεί να αναφέρεται στις οδηγίες σε:
Η χωρητικότητα των κουταλιών που αναφέρονται στις δοσολογίες των φαρμάκων είναι:
Τα κουτάλια και τα κουταλάκια του σπιτιού δεν έχουν όμως συνήθως σταθερό μέγεθος και μπορεί να είναι πολύ μικρότερα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κουτάλι του σπιτιού αφού προηγουμένως μετρήσετε τη χωρητικότητά του.
Δοσομετρικό κουτάλι
Σταγονόμετρο ή σύριγγα
Δοσιμετρικό ποτηράκι
Τεχνική χορήγησης υγρών φαρμάκων
Ο τρόπος χορήγησης φαρμάκων που βρίσκονται σε υγρή μορφή εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού (βρέφος/νήπιο/μεγαλύτερο παιδί) και από την ικανότητα συνεργασίας του. Ο εξαναγκασμός του παιδιού να πάρει το φάρμακο, μπορεί να προκαλέσει εμετό ή πνιγμό. Είναι σημαντικό να εξηγήσετε στο νήπιο και στο μεγαλύτερο παιδί την αναγκαιότητα της χορήγησης του συγκεκριμένου φαρμάκου και να είστε σταθεροί και συνεπείς με τη συγκεκριμένη απόφασή σας. Η συμφωνία με το παιδί και ο κατάλληλος χειρισμός ίσως μειώσουν την αντίσταση από μέρους του παιδιού.
Για να χορηγήσετε ένα υγρό φάρμακο, το παιδί πρέπει να είναι καθισμένο σε όρθια θέση (ποτέ ξαπλωμένο):
Τεχνική χορήγησης εισπνεόμενων φαρμάκων
Σε κάποιες περιπτώσεις, συνήθως αναπνευστικών προβλημάτων, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα τα οποία λαμβάνονται με εισπνοές. Αυτός ο τρόπος χορήγησης είναι πολύ αποτελεσματικός, γιατί το φάρμακο πηγαίνει μέσω της αναπνευστικής οδού κατευθείαν στους πνεύμονες, εκεί όπου υπάρχει το πρόβλημα. Για τη λήψη αυτών των φαρμάκων, χρησιμοποιούνται ειδικές μάσκες, νεφελοποιητές ή απευθείας εισπνοές, χωρίς να μεσολαβεί κάποια συσκευή.
Ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων
Χρειάζεται πάντα να ενημερώνετε τον παιδίατρο ή τον φαρμακοποιό:
Αν για κάποιο λόγο έχετε την υπόνοια ότι το παιδί σας πήρε κάποιο φάρμακο, καλέστε το Κέντρο Δηλητηριάσεων αμέσως.
Το Κέντρο Δηλητηριάσεων λειτουργεί όλες τις ημέρες και ώρες και οι πληροφορίες παρέχονται δωρεάν στο τηλέφωνο 210 7793777.