Οξυουρίαση

Η οξυουρίαση είναι μια λοίμωξη που οφείλεται στην παρουσία μικροσκοπικών σκουληκιών, των οξύουρων, στον πρωκτό. Είναι πολύ συχνή στα παιδιά  σχολικής και προσχολικής ηλικίας. Αντιμετωπίζεται εύκολα και δεν προκαλεί κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Οι οξύουροι, που μοιάζουν με μικρές λευκές κλωστές, κατά τη διάρκεια της νύχτας βγαίνουν στην περιοχή γύρω από τον πρωκτό και γεννούν μικροσκοπικά αυγά τα οποία προκαλούν φαγούρα. Έτσι, το παιδί ξύνεται και μεταφέρει τα αυγά, που υπάρχουν στα νύχια του, σε άλλα άτομα είτε μέσω των χεριών είτε μέσω των αντικειμένων και των τροφών που πιάνει. Με αυτό τον τρόπο, τα αυγά τελικά μεταφέρονται στο έντερο κάποιου άλλου ατόμου, όπου εκεί εξελίσσονται σε ενήλικα σκουλήκια, αναπαράγονται και συνεχίζουν τον κύκλο ζωής τους.

Οι οξύουροι συχνά δεν προκαλούν ιδιαίτερα συμπτώματα. Αρκετές φορές όμως ένα παιδί με οξυουρίαση έχει φαγούρα στην περιοχή γύρω από τον πρωκτό ή τον κόλπο κυρίως κατά τις νυχτερινές ώρες. Συχνά η περιοχή αυτή είναι κόκκινη και ερεθισμένη ή τσούζει από το ξύσιμο αλλά και τον ερεθισμό από τα αυγά των οξύουρων. Εάν παρατηρήσετε τα παραπάνω συμπτώματα ή διαπιστώσετε την ύπαρξη των οξύουρων στην περιπρωκτική περιοχή ή στις κενώσεις του παιδιού σας θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρό σας, ο οποίος και θα συστήσει τη λήψη ειδικής φαρμακευτικής αγωγής  σε  ολόκληρη την οικογένεια. 

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας θα πρέπει να πλένονται κάθε μέρα όλα τα εσώρουχα, σεντόνια και κουβέρτες καθώς και η λεκάνη της τουαλέτας προκειμένου να προληφθεί η επαναμόλυνση.

Απλά μέτρα πρόληψης αποτελούν:

  • το τακτικό κόψιμο των νυχιών του παιδιού σας
  • το καθημερινό πρωινό πλύσιμο της περιοχής του πρωκτού του παιδιού
  • το καλό πλύσιμο των χεριών μετά την τουαλέτα, μετά την αλλαγή πάνας και πριν το φαγητό