Οστρακιά

Η οστρακιά είναι μια λοίμωξη που οφείλεται στο βακτήριο στρεπτόκοκκος (β-αιμολυτικός της ομάδας Α). Μεταδίδεται με τις εκκρίσεις του φάρυγγα και της μύτης όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε.  Όταν το βακτήριο αυτό εισέλθει στον οργανισμό του παιδιού, παράγει μια τοξίνη η οποία μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση του χαρακτηριστικού εξανθήματος της οστρακιάς.

Τα συμπτώματα ενός παιδιού με οστρακιά ξεκινούν με πόνο στον λαιμό και πυρετό ενώ μπορούν να συνυπάρχουν διογκωμένοι λεμφαδένες στον λαιμό, πονοκέφαλος ή και γαστρεντερικές ενοχλήσεις. Πρόκειται για την τυπική εικόνα της οξείας πυώδους αμυγδαλίτιδας. Μετά από 2 ημέρες εμφανίζεται το  χαρακτηριστικό εξάνθημα με τις μικρές κόκκινες κηλίδες που στην αφή δίνουν την αίσθηση βελούδινης επιφάνειας. Το εξάνθημα ξεκινάει από το πρόσωπο αφήνοντας ανεπηρέαστη την περιοχή γύρω από το στόμα και επεκτείνεται στον λαιμό, στον κορμό, στα χέρια και στα πόδια. Ορισμένες φορές το εξάνθημα προκαλεί φαγούρα. Η γλώσσα του παιδιού συνήθως γίνεται κόκκινη και έχει την υφή του φλοιού φράουλας. Στις επόμενες ημέρες το εξάνθημα αρχίζει να υποχωρεί ενώ το δέρμα μπορεί να ξεφλουδίσει.

Εφόσον το παιδί σας εμφανίσει πονόλαιμο που συνοδεύεται από πυρετό ή και εξάνθημα θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρό σας. Ο παιδίατρος θέτει τη διάγνωση της οστρακιάς από τη χαρακτηριστικήκλινική εικόνα και τα ευρήματα της κλινικής εξέτασης. Κάποιες φορές για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση μπορεί να λάβει δείγμα εκκρίσεων από τον φάρυγγα του παιδιού και να το στείλει για καλλιέργεια.

Εφόσον τεκμηριωθεί η διάγνωση της οστρακιάς συστήνεται κατάλληλη αντιβίωση για διάστημα 10 ημερών.Τα περισσότερα παιδιά ανταποκρίνονται πολύ γρήγορα στη θεραπεία και τα συμπτώματα υποχωρούν.Είναι όμως πολύ σημαντικό η αντιβίωση να ληφθεί για όλο το παραπάνω διάστημα γιατί υπάρχει ο κίνδυνος επανεμφάνισης της ασθένειας. Εάν τα συμπτώματα επιμένουν θα πρέπει να ενημερωθεί ο παιδίατρος. Σε σπάνιες περιπτώσεις, όπου ένα περιστατικό οστρακιάς μείνει χωρίς θεραπεία, υπάρχει ο κίνδυνος εμφάνισης ρευματικού πυρετού, μιας σοβαρής επιπλοκής που επηρεάζει τη λειτουργία της καρδιάς και τις αρθρώσεις.

Σημειώνεται ότι επειδή η οστρακιά είναι μεταδοτική, πιθανόν τις επόμενες μέρες να εμφανίσει παρόμοια συμπτώματα κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας το οποίο θα πρέπει τότε, επίσης να λάβει θεραπεία. Είναι σημαντικό, λοιπόν, τα άτομα που φροντίζουν το παιδί που νοσεί να πλένουν συχνά τα χέρια τους και να κόβουν τακτικά τα νύχια του παιδιού. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να δίνουν σε αυτό άφθονα υγρά και μαλακές τροφές. Το άρρωστο παιδί θα πρέπει να χρησιμοποιεί δικά του ποτήρια και μαχαιροπήρουνα, τα οποία μετά τη χρήση συστήνεται να πλένονται καλά με ζεστό νερό και σαπούνι.

Προληπτική αντιβιοτική αγωγή (χημειοπροφύλαξη) δεν συστήνεται όταν υπάρχει κρούσμα οστρακιάς  στο σχολείο ή στον παιδικό σταθμό. Για την πρόληψη μετάδοσης της νόσου, ένα παιδί με οστρακιά δεν θα πρέπει να επιστρέψει στο σχολείο πριν λάβει την κατάλληλη αντιβίωση για τουλάχιστον 24 ώρες. Η στενή επαφή με άλλα παιδιά στο διάστημα αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται, στο πλαίσιο του εφικτού.