Παράτριμμα

Το σύγκαμα από πάνα είναι μια συχνή μορφή δερματίτιδας στα μωρά και πολλές φορές συμβαίνει ακόμα και αν οι γονείς είναι πολύ προσεκτικοί με την υγιεινή του μωρού τους. Πρόκειται για μια μορφή  τοπικού ερεθισμού στην περιοχή που έρχεται σε άμεση επαφή με την πάνα και συνήθως ξεκινάει με ερυθρότητα (κοκκίνισμα) ή μικρά σπυράκια στην ευρύτερη γεννητική περιοχή, στις πτυχές των μηρών και γύρω από τον πρωκτό.

Σπάνια είναι ανησυχητικό και συνήθως υποχωρεί με κατάλληλη φροντίδα σε 3–4 ημέρες.

Οι παράγοντες που μπορούν να συντελέσουν στη δημιουργία του συγκάματος από πάνα είναι πολλοί. Η κυριότερη αιτία είναι η παρατεταμένη επαφή της βρεγμένης ή λερωμένης με κακά πάνας με το δέρμα του παιδιού, με άλλα λόγια, η μη συχνή αλλαγή της υγρής ή λερωμένης πάνας. Η υγρασία σε συνδυασμό με την ερεθιστική για το δέρμα δράση ορισμένων ουσιών που περιέχονται στα ούρα ή στα κακά του μωρού, προκαλούν αυτή τη μορφή δερματίτιδας. Η ευαισθησία του δέρματος, οι πάνες που δεν επιτρέπουν τον σωστό αερισμό της περιοχής και η τοπική τριβή είναι παράγοντες που μπορούν να επιδεινώσουν ένα σύγκαμα.

 Ανεξαρτήτως αιτιολογίας, όταν έχει ξεκινήσει η εμφάνιση τους δερματικού εξανθήματος στην περιοχή της πάνας, το δέρμα είναι περισσότερο επιρρεπές σε ερεθισμό μετά την επαφή με ούρα ή κακά και ενδεχομένως σε  λοίμωξη από βακτήρια ή μύκητες.

Έχει παρατηρηθεί ότι τα συγκάματα εμφανίζονται λιγότερο συχνά σε μωρά που θηλάζουν.

Τα συγκάματα από πάνα είναι συχνότερα σε μωρά 8–10 μηνών, σε μωρά που δεν διατηρούνται στεγνά και καθαρά, σε μωρά που έχουν ξεκινήσει τη λήψη στερεών τροφών, λαμβάνουν αντιβιοτικά ή έχουν διαρροϊκές κενώσεις.

Απλά μέτρα καθημερινής φροντίδας είναι αρκετά τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση του συγκάματος από την πάνα. 

  • Φροντίστε για τη συχνή αλλαγή της πάνας κάθε φορά που είναι υγρή ή λερωμένη.
  • Εάν διαπιστώσετε ότι το παιδί έχει λερωθεί με κακά, αλλάξτε την πάνα όσο το δυνατόν πιο άμεσα.
  • Καθαρίστε καλά την περιοχή με νερό (και ήπιο σαπούνι εάν είναι πολύ λερωμένο) και στεγνώστε καλά, χρησιμοποιώντας μαλακό ύφασμα ή πετσέτα.
  • Αποφεύγετε τη χρήση μωρομάντηλων, ιδίως αυτών που περιέχουν αλκοόλη, γιατί μπορεί να προκαλέσουν τοπικό ερεθισμό του δέρματος.
  • Φροντίστε να χρησιμοποιείτε πάνες που αφήνουν το δέρμα να αναπνέει. Μη τις σφίγγετε πολύ.
  • Σε περίπτωση συγκάματος στην περιοχή της πάνας είναι ιδιαίτερα ευεργετική η παραμονή του μωρού, για ορισμένο χρονικό διάστημα μέσα στη μέρα, χωρίς πάνα. Όταν το μωρό φοράει την πάνα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδική αλοιφή που αδιαβροχοποιεί το ερεθισμένο δέρμα και προστατεύει την επιδείνωση του ερεθισμού.

 

Εάν ο τοπικός ερεθισμός, παρά την εφαρμογή των παραπάνω, δεν υποχωρήσει σε διάστημα 3–4 ημερών ή επιδεινωθεί (επέκταση της ερυθρότητας, εμφάνιση εξανθήματος με ή χωρίς πύον, εμφάνιση  πυρετού) οι γονείς  θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον παιδίατρό τους.