Ρινική συμφόρηση

Ρινική καταρροή είναι η κατάσταση κατά την οποία τρέχει από τη μύτη βλέννη. Είναι ένα πολύ κοινό σύμπτωμα, το οποίο τις περισσότερες φορές οφείλεται σε κάποια ιογενή λοίμωξη, συνήθως κοινό κρυολόγημα.  Άλλες πιθανές αιτίες είναι κάποια μικροβιακή λοίμωξη ή κάποιας μορφής αλλεργία.

Είναι απολύτως φυσιολογικό για ένα παιδί να έχει ρινική καταρροή αρκετές φορές τον χρόνο, γιατί στο περιβάλλον κυκλοφορούν εκατοντάδες διαφορετικοί ιοί από τους οποίους προσβάλλεται. Το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού έρχεται σε επαφή πρώτη φορά με αυτούς τους ιούς και έτσι δεν έχει αποκτήσει ακόμα ανοσία απέναντι σε αυτούς. Σταδιακά, όμως, αναπτύσσει ανοσολογικούς μηχανισμούς και αρρωσταίνει λιγότερο. Οι περισσότερες ιώσεις υποχωρούν σε 5–7 ημέρες, δεν αποτελούν ιδιαίτερο λόγω ανησυχίας και δεν απαιτείται η λήψη φαρμακευτικής αγωγής.

Επομένως, οι λοιμώξεις που κάνουν ρινική καταρροή οφείλονται τις περισσότερες φορές  σε ιούς και όχι σε μικρόβια.Τα αντιβιοτικά δεν βοηθούν και δεν θα πρέπει να χορηγούνται εκτός και αν τα συμπτώματα επιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και υπάρχει υποψία μικροβιακής επιμόλυνσης. Ο παιδίατρό σας θα συνεκτιμήσει το ιστορικό και τα ευρήματα από την κλινική εξέταση του παιδιού και θα συστήσει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

Πολύ σημαντικό για την αποσυμφόρηση της μύτης του παιδιού και τη διευκόλυνση της αναπνοής του, είναι η διατήρηση της βλέννης στη μύτη σε ρευστή μορφή, δηλαδή να μην είναι παχιά και κολλώδης, έτσι ώστε  να είναι εύκολη η απομάκρυνσή της.

Αυτό μπορεί να γίνει:

  • Με τη χρήση διαλύματος φυσιολογικού ορού (αλατούχο διάλυμα) για τον καθαρισμό της μύτης. Προσεκτικά βάλτε μικρή ποσότητα σε κάθε ρουθούνι, λίγα λεπτά περίπου πριν το φαγητό ή τον ύπνο. Στα μικρά βρέφη, μην υπερβάλλετε με τη συχνότητα και την ποσότητα. Ακολουθείστε τις οδηγίες του γιατρού σας.
  • Αυξάνοντας την υγρασία στον αέρα με την προσεκτική χρήση ενός υγραντήρα στο δωμάτιο. Επίσης, μπορείτε να μείνετε με το παιδί σας στο μπάνιο για 10 περίπου λεπτά, αφού έχετε αφήσει  το ζεστό νερό να τρέξει ώστε να δημιουργηθούν υδρατμοί.
  • Φροντίζοντας να πίνει το παιδί πολλά υγρά.

Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας όταν:

  • το μωρό σας είναι μικρότερο των 3 μηνών και συνυπάρχει πυρετός ή τα συμπτώματα διαρκούν περισσότερο από 10 ημέρες
  • η καταρροή ξεκίνησε μετά από κάποιο τραύμα στο κεφάλι
  • το έκκριμα βγαίνει μόνο από το ένα ρουθούνι, έχει άσχημη μυρωδιά ή σκούρο χρώμα (πιθανή είσοδος ξένου σώματος).

Να θυμάστε ότι ένα πολύ σημαντικό μέτρο για την πρόληψη της διασποράς των διαφόρων ιώσεων είναι το καλό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι μετά το φτέρνισμα, τον βήχα, τον καθαρισμό της μύτης, μετά τη χρήση της τουαλέτας και πριν το φαγητό.