Σύμμυση μικρών χειλέων αιδοίου

Πρόκειται για μη διαχωρισμό των μικρών χειλέων του αιδοίου λόγω συμφύσεων, με αποτέλεσμα το μερικό ή ολικό κλείσιμο της εισόδου του κόλπου με μια διαφανή μεμβράνη. Η σύμμυση των μικρών χειλέων στα κορίτσια δεν είναι σπάνια. Ορισμένες φορές η κατάσταση αυτή μπορεί να υπάρχει από τη γέννηση. Συνήθως όμως εμφανίζεται μετά τους πρώτους 3–6 μήνες ζωής και μέχρι την ηλικία των 6 ετών. 

Είναι άγνωστο τι ακριβώς την προκαλεί. Πιθανόν όμως να σχετίζεται με τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων στα θήλεα βρέφη και νήπια. Η κατάσταση αυτή συνήθως δεν προκαλεί κάποιο σύμπτωμα και φυσιολογικά υποχωρεί από μόνη της έως τα αρχικά στάδια της εφηβείαςχωρίς να απαιτείται κάποια παρέμβαση. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχει καμιά επίπτωση στη γονιμότητα και τη μελλοντική σεξουαλική ζωή του κοριτσιού.

Αρχικά ο παιδίατροςσας θα προσπαθήσει απαλά να διαχωρίσει τα χείλη. Εφόσον ο συνδετικός ιστός είναι αδύναμος, αυτή η ήπια πίεση μπορεί εύκολα να αποκαλύψει το άνοιγμα. Εάν όμως ο συνδετικός ιστός είναι αρκετά ισχυρός, ο παιδίατρος μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο τοπικής χρήσης αλοιφής, που περιέχει οιστρογόνα και βοηθάει στον διαχωρισμό των μικρών χειλέων του αιδοίου.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, η σύμμυση των μικρών χειλέων προκαλεί δυσκολίες στην ούρηση με αποτέλεσμα τοπικό ερεθισμό ή ακόμα και εμφάνιση ουρολοιμώξεων. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί διάνοιξη από παιδο-ουρολόγο.